Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Nye Audi RS 6 Avant er åpen for bestilling

Oppdatert 21.august 2019

25 år med RS feires med at nye Audi RS 6 innleder et nytt kapittel i historien om kraftfulle Avant: Enda mer effekt kombineres med økt effektivitet, takket være mildhybridsystemet. Det gjør nye RS 6 Avant til et multitalent.

• Høye ytelser for alle formål – både sportslige og praktiske
• 4.0 TFSI twinturbo V8 med mildhybrid: Effekt forenes med effektivitet
• 441 kW (600 hk), 800 Nm, og 0 – 100 km/h på bare 3,6 sekunder
• Kommer på markedet mot slutten av 2019

Bilen har nå endelig åpnet for bestilling! Ta kontakt med oss for mer informasjon.

Bred og kraftfull: utvendig design

Karosseriet, som er unikt i sitt segment, slår deg som fortryllende fra første blikk, selv om bilen står stille. RS-modellen har et annet designuttrykk enn basismodellen, A6 Avant. Med unntak av fordørene taket og bakluka består hele karosseriet av RS-spesifikke deler. Bilen er breddet 40 millimeter på hver side, noe som gir markante hjulhus, og understreker den sporty karakteren til den kraftfulle stasjonsvogna. 22-tommer store hjul (tilvalg) understreker de slående proporsjonene.

Nye RS 6 Avant er blant de første modellene fra Audi Sport som har det nye RS-designspråket. Hele fronten skiller den fra standardmodellene. I tillegg til det nye panseret, med forhøyning for å romme kraftverket under, adopterer også RS 6 Avant frontlyktene fra A7. Disse har ikke bare et slankere og sportsligere uttrykk, men gir også mulighet for RS Matrix LED laserlys, med mørke omfatninger som et ekstra kjennetegn for RS 6 Avant i A6-familien.

Den tredimensjonale bilkubestrukturen i Singelframe-grillen er i sort høyglans. I kombinasjon med en lavere og beredere geometri, forsterkes det atletiske uttrykket til RS 6 Avant. Under LED-lyktene (standard) åpner store luftinntak seg i den nytegnede RS-støtfangeren – de strekker seg nesten helt opp til frontlyktene. Designerne har hentet inspirasjon fra supersportsbilen R8.

Sidesilhuetten domineres av den karakteristiske Avant-profilen: Langstrakt panser, lang, rett taklinje, og en flat D-stolpe som hviler på quattro-hoftene. De RS-spesifikke, sorte vindusomrammingene understreker designets driv fremover. Den dynamiske hekken har takspoiler og en spesiell RS-støtfanger, med diffuser og designelementer i sort høyglans. I typisk RS-stil, avsluttes eksosanlegget med ovale, enderør i chrome – et RS-sportseksosanlegg med sorte enderør er tilgjengelig som ekstrautstyr.

Suveren kraftpakke: motoren

4.0 TFSI-motoren i nye Audi RS 6 Avant yter 441 kW (600 hk) og 800 Nm dreiemoment, som levers mellom 2050 og 4500 o/min. Den kraftfulle stasjonsvognen klarer dermed spurten til 100 km/h på bare 3,6 sekunder. Etter knapt 12 sekunder runder RS 6 Avant 200 km/h. Toppfarten er elektronisk begrenset til 250 km/h. Velger du «dynamic package», vil derimot RS-stasjonsvognen nå 280 km/h – eller, om du velger «dynamic package plus», drar den helt opp til 305 km/h.
Takket være 48 volt elektrisk anlegg kombinerer twinturbo V8-motoren maksimal effekt med høy effektivitet. En beltedrevet generator er hjertet i mildhybridsystemet (MHEV). Med en effekt på opptil 12 kW kan energi gjenvinnes og lagres i litium-ion batteriet ved gasslipp og lette oppbremsinger.

Dersom sjåføren tar foten av gasspedalen i hastigheter mellom 55 og 160 km/h, velger styresystemet ett av to, avhengig av kjøresituasjonen: Enten regenereres energi, eller så kan bilen seile i opptil 40 sekunder med motoren avslått. Beltegeneratoren starter motoren igjen så snart gasspedalen berøres. MHEV-teknologien muliggjør også start-topp-funksjon i hastigheter opp til 22 km/h. I en reell kjøresituasjon er drivstoffbesparelsen opp mot 0,8 liter per 100 km.

«Cylinder on demand»-systemet (COD) bidrar også til redusert drivstofforbruk. Ved lave belastninger i høye gir deaktiveres sylinder nr. 2, 3, 5, og 8 ved å slå av drivstoffinnsprøytning og tenning, og lukke inntak- og eksosventilene. I drift som firesylindret blir belastningen per sylinder høyere, noe som gjør at de arbeider i et driftsområde med høyere effektivitet. De fire deaktiverte sylindrene roterer med nær null tap, siden de opptrer som gassfjærer. Men idet sjåføren trår på gasspedalen, aktiveres alle sylindre igjen umiddelbart.

Selv med all denne spareteknologien, leverer 4.0 TFSI-motoren en sportslig og fyldig V8-lyd. Føreren kan også påvirke motorlyden med sine valg i «Audi drive select». RS-sportseksosen med sorte enderør sørger for maksimal lydopplevelse. I RS1- og RS2-modus kan sjåføren tilpasse lyden helt etter egne ønsker.

En åttetrinns tiptronic-girkasse med optimerte vekslingstider og en ny «Launch Control» leverer kreftene fra 4.0 TFSI-motoren til det permanente firehjulstrekket – quattro. Kraftfordelingen foran/ bak er 40:60 via en mekanisk senterdifferensial. Ved hjulspinn overføres kreftene automatisk til den akselen som har best feste. Opptil 70% kan sendes til forhjulene, mens hele 85% av kreftene kan levers til bakhjulene.

«Torque control» for hvert enkelt hjul gir sikre og agile kjøreegenskaper i nye RS 6 Avant. I svinger bremses innerhjul med redusert last lett, like før de ellers ville begynt å spinne. I tilvalgene «dynamic package» og «dynamic package plus» får du også quattro sport differensial bak, som aktivt fordeler drivkreftene mellom bakhjulene, og ytterligere forbedrer grep, stabilitet og dynamikk.

 

Enda mer agil: understellet

I nye RS 6 Avant er forakselen en femlinkskonstruksjon som håndterer kreftene i langs- og sideretning separat. I stag og hjelperammer er det utstrakt bruk av aluminium. Sporvidden foran er 1 660 mm, bak er den 1 651 mm.

«RS adaptive air suspension» er standard, der den dynamiske dempingen er tunet spesielt for RS. Takket være nye luftfjæringsmoduler med 50% høyere fjærstivhet tillattes for første gang en toppfart på 305 km/h – da med tilvalget «dynamic package plus». Understellet kan sette i flere ulike modus, og inkluderer automatisk høydejustering.

Karosseriet på nye RS 6 Avant er i utgangspunktet 20 mm lavere enn en Audi A6 Avant med standardunderstell. I hastigheter over 120 km/h senkes bilen ytterligere 10 mm. Et «lift mode» kan derimot heve bilen 20 mm igjen i lave hastigheter. Spennvidden i RS-understellet gir sjåføren fritt valg mellom langturskomfort og maksimale kjøreegenskaper.

Alternativt kan «RS sport suspension plus» med «Dynamic ride control» (DCR) velges. Det har stålfjærer og tretrinns, justerbare dempere som er forbundet med diagonale oljeledninger og en sentralventil. Ved forsert svingkjøring vil ventilen regulere oljestømmen i demperen mellom det ytre forhjulet, som komprimeres, og det indre bakhjulet, som avlastes. Det gir ekstra stabilisering, og reduser både krengning og karosseriets bevegelser i lengderetningen.

I praksis gir det enda bedre kjøreegenskaper – RS 6 Avant ligger som klistret til veien. Den nye dempergenerasjonen med integrert reguleringsventil gir også mer merkbare skiller mellom de individuelle modusene i «Audi drive select».

Nye RS 6 Avant levers med sportslig progressiv styring med en direkte utveksling som standard. Returkreftene øker med økt styreutslag for å gi sjåføren presis styrefølelse (feedback). Den nyutviklede styreservoen sørger for å gi føreren god kontakt med underlaget.

Som tilvalg, i enten «dynamic package» eller «dynamic package plus», kan RS 6 Avant levers med «dynamic all-whell steering». Den kombinerer en dynamisk styreutveksling foran, som endrer utvekslingen i uendelig små trinn, med styring også av bakhjulene. I lave hastigheter kan bakhjulene styre så mye som fem grader i motsatt retning av forhjulene, noe som reduserer svingradiusen med en hel meter, og gjør RS6 Avant mer letthåndterlig i både bytrafikk og hårnålsvinger. I høyere hastigheter styrer bakhjulene inntil to grader i samme retning som forhjulene, noe som øker stabiliteten – spesielt ved raske sporskift.

Føreren kan velge mellom seks ulike kjøremodi i «Audi Drive select». To av dem, RS1- og RS2-modus, kan konfigureres individuelt, og aktiveres med en dedikert «RS-MODE»-knapp på rattet. «Audi drive select»-systemet påvirker motorstyringen, servostyringen, understellet, den dynamiske firehjulsstyringen, quattro sportsdifferensialen, motorlyden og det automatiske klimaanlegget. RS2-modus har dessuten som spesifikk oppgave å påvirke den elektroniske stabilitetskontrollen (ESC), bare med å trykke på en knapp (sportsmodus). ESC kan også slåes helt av.

Nye RS 6 Avant har 21-tommers aluminiumsfelger i 10-ekers design som standard. Dekkstørrelsen er da 275/35. En RS-spesifikk 22-tommersfelg med fem eker og 285/30-dekk kan leveres som ekstrautstyr, i flere utførelser. Standardbremsene har sorte kalippere, og ventilerte stålskiver om måler 420 mm foran og 370 mm bak. Røde kalippere kan levers som tilvalg. «RS ceramic brakes» kan også leveres, og da med kalippere lakker i grått, rødt eller blått. De måler 440 mm foran og 370 mm bak, og veier hele 34 kg mindre enn bremsesystemet i stål. Dermed reduseres den uavfjærede vekten betydelig.

 

Sporty og variabel: interiøret

Det nyskapende og førerorienterte interiøret understreker den sportslige karakteren til RS 6 Avant. De horisontale linjene og den tredimensjonale strukturen gjør at instrumentpanelene virker lette og slanke. Det heldigitale brukergrensesnittet harmonerer med de klare, sorte panelflatene. MMI-systemets displayer er nesten usynlig innlemmet i arkitekturen.

«RS Monitor»-visningen gir føreren mulighet til å få overblikk over temperaturer og aktuelle kjøreparametere som for eksempel dekktrykk og dekktemperatur i det øvre displayet. I «Audi virtual cockpit» vil også en spesiell RS-visning gi informasjon som dreiemoment, levert effekt, motoroljetemperatur, turbotrykk, rundetider, akselerasjonsmålinger og g-krefter. En girskiftindikator varsler også føreren om når turtallsperren nærmer seg. Velges «head-up-display», kan også RS-spesifikk informasjon vises der.

Sportsrattet er i helperforert skinn, med flat underside. De nye, store RS-hendlene for manuelle girskift er laget i aluminium. RS- og RS 6-logoer dekorerer ratt, seter og de bakbelyste innstegslistene. Audi Sport-emblemet projiseres på bakken når dørene åpnes.

Sportsseter i sort nappa-lær/ alcantara er standard. Som tilvalg kan RS-setene levers i perforert valcona-lær, som for første gang også gir mulighet for seteventilasjon. To RS-designpakker – rød eller grå – gir ekstra farge og sportslig touch til interiøret. Med dette tilvalget levers ratt, girhåndtaket og kneputene i alcantara med kontrastsøm.

Nye RS 6 Avant er blitt enda rommelig innvendig. Bagasjerommet har et volum på 565 liter, som kan økes til 1680 liter ved å felle baksete, og avstanden mellom hjulhusene er nå 1,05 meter (14 mm mer enn på foregående modell). Bakseteryggen er delt i 40:20:40. Med nedfelt bakseterygg er maksimal lengde i lasterommet 1,99 meter. Motorisert bakluke er standard, og elektrisk utfellbart tilhengerfeste kan leveres. En kamerabasert tilhengerassistent, som hjelper sjåføren å rygge med tilhenger, er også tilgjengelig.

Stort utvalg: infotainment, assistentsystemer, farger og materialer

Nye RS 6 Avant blir levert med omfattende komfortutstyr, connectivity og førerassistentsystemer. På denne måten kombineres kompromissløs sportslighet med uavgrenset langturskomfort. Mer enn 30 assistentsystemer er tilgjengelig, inkludert «adaptive cruise assist», «intersection assist», «lane change warning», «curb warning», og kamerasystem med 360-graders visning.

Lakksortimentet til nye RS 6 Avant inneholder 13 farger, inkludert de to RS-spesifikke fargene «Nardo gray» og «Sebring black». Både krystall-effekt og fem matte nyanser kan velges. Speilhusene er sorte som standard, men kan også levers i bilens farge – eller i matt aluminium. Audi-ringen og RS-logoene kan om ønskelig levers i sort. «Audi exclusive range» tilbyr i tillegg et rikholdig utvalg av spesialtilpasninger.

 

Nye Audi RS 6 Avant har endelig åpnet for bestilling! Ønsker du deg en familiebil med litt farti i? Eller bare en fantastisk stasjonsvogn? Ta kontakt med oss for mer informasjon og pris.

Foto: Auditography og Audi Norge
Drivstofforbruk ved blandet kjøring: 1,17-1,15 l/10 km og CO2-utslipp: 268-263g/km.